Niet alle pieten doen mee. Van little BIM naar BIG BIM


Cartoon van collega Ron Werne

Niet alle pieten doen mee. Nee, nog niet. Maar ondertussen gaat de Sint door met de pieten, onze ketenpartners die wel de stap hebben gemaakt. Lerende BIMpartners die uiteraard weten waar BIM voor staat en die in de praktijk voortgang boeken, maar ook tegen een aantal zaken aanlopen.

Collega, Sven van Deurzen, onze meest ervaren BIM-modelleur en coördinator is daarom op zoek. Op zoek naar sparringpartners in de bouwketen. Ervaren BIM-partners die meedenken en samen willen werken aan een optimaal bouwproces.


W i l          j i j          m e t          o n s         m e e          d e n k e n  ?          

Strategie en communicatie
Sven vertelt: of je nu 3D tekent of traditioneel, alles staat en valt met strategie en communicatie. Dat bewijst de praktijk keer op keer. Eerst alle koppen bij elkaar steken. Het vertrouwen naar elkaar uitspreken en samen de schouders eronder zetten, verantwoordelijk voelen en verantwoordelijkheid nemen voor de optimale realisatie van een bouwproject. Het uiteindelijk vastgestelde BIM-protocol wordt het startdocument.
Wie zit er aan tafel?
Wie zijn eigenlijk die ‘koppen’ die aan de tafel moeten gaan zitten? Een BIMtraject is nog redelijk nieuw. Een manager of projectleider die geen enkele BIMervaring heeft wordt dringend geadviseerd zijn BIMmodelleur mee te nemen. Hij of zij kan mogelijke problemen én kansen als eerste herkennen en vooraf adviseren.

Ambitie
Een bouwteam gaat ambitieus van start. Architect, aannemer, constructeur en
E & W-adviseurs gaan samen BIMmen en leveren hun tekeningen zo volledig mogelijk aan. Diegene die de regierol heeft (de aannemer of architect als Sint, om maar in de sfeer van deze tijd te blijven), wordt het centrale coördinatiepunt. Diegene controleert, gaat in overleg en stelt eventueel bij. Tot zover, weinig problemen.
Nieuwe rol voor onderaannemers c.q. partners
In de praktijk constateren wij dat een project vertraging oploopt door de gewijzigde rol en verantwoordelijkheid die men verwacht van onderaannemers/partners. De (voor kort) sturende hoofdaannemer verwacht nu dat zijn onderaannemers zelf verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van de bouwtechnische gegevens van hun producten. De onderaannemers moeten daardoor zelf de benodigde gegevens bemachtigen bij hun ketenpartners.
De praktijk
Onderaannemers zijn fantastische specialisten op hun gebied. Maar ‘BIMmen’ is een nieuwe manier van werken. In de praktijk constateren de ketenpartners dat enige koppeling met elkaars producten ontbreekt. De een kan niet modelleren zonder de gegevens van de ander. Een vicieuze cirkel. Aan tafel met zijn allen zou je denken. Kennis en informatie delen en in het belang van het project samen oplossen!
Software
Het ultieme proces is natuurlijk samenwerken in één 3D-model. Dat noemen we BIG BIM. Het voorkomt dubbel tekenwerk en laatste moment wijzigingen, met als gevolg vertraging aanvraag bouwvergunning. Maar helaas. Aangezien er niet één uniform 3D-tekenpakket is, kan er ook niet gewerkt worden in één BIM-model, tenzij alle partijen een IFC-model (open standaard voor objectuitwisseling tussen softwareprogramma’s in de bouw) maken en deze op een BIM-server plaatsen.
Sparringspartners
Er zijn al voldoende partijen die actief participeren. Zij delen hun kennis en ervaring en boeken voortgang. Zij zijn ook de ambassadeurs die nog niet deelnemende partners in de bouwketen kunnen overtuigen. En dat is noodzakelijk. Want een Sint zonder voldoende pieten, is een omelet zonder eieren. Toch?

Nogmaals: wie spart er met ons mee om te komen tot een optimaal werkbaar proces?

Sven is bereikbaar via svandeurzen@satijnplus.nl en ziet jullie ervaringen en reacties graag tegemoet!


Sven van Deurzen, BIM-modelleur




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor de belangstelling, geef hier een reactie (incl. afzender) op deze SATIJNplusBLOG. Mede namens de andere lezers bedankt voor de feedback.